Můj G SERVIS

Sjednat schůzku

YouTube
Facebook
Odebírat novinky
Objednat tištěný katalog
Stáhnout mobilní aplikaci

Výherní projekt od architekta ZDARMA – studie II je na světě


Na začátku byla soutěž s časopisem Dům a zahrada o projekt od architekta ZDARMA. Pak již vše nabralo rychlý spád, jelikož do redakce přišla velká spousta fotografií pozemků spolu s vysněnými popisy rodinných domů potenciálních stavebníků. Odborná porota měla nelehký úkol vybrat pouze jedinou nejzajímavější parcelu. Nakonec se ho zhostila s grácií, a tak jsme se brzy dočkali vítězů, jimiž se stali manželé Horákovi.

V polovině června jsme na našich stránkách zveřejnili první část příběhu o přípravách projektu rodinného domu od architekta ZDARMA.


Studie II dává vybrat mezi pultovou a sedlovou střechou

Uplynuly další tři týdny, v průběhu kterých architekt Linhart zpracovával požadované úpravy stavebníků Horákových. Musíme uznat, že se při vytváření studie s pořadovým číslem II opravdu perfektně popasoval s úkolem zachovat ráz a účel rodinného domu, včetně rozvržení dispozice. Podařilo se mu maximálně zefektivnit využití prostoru někde lehce na hraně minimalistických rozměrů. „Tato úprava nám ani trochu nevadí. Naopak ji vzhledem k dlouhodobému bydlení v bytě preferujeme," říkají Horákovi.

Je lepší trávit čas venku než v rozlehlých místnostech domu

Není žádným tajemstvím, že rodina Horákových preferuje společné venkovní aktivity před zbytečně prostornou ložnicí, obývákem a dalšími místnostmi rodinného domu.

Architekt Linhart bral tuto skutečnost v úvahu a snažil se původní koncept maximálně zredukovat (za zachování funkčnosti) s přihlédnutím k dalším stanoviskům stavebníků. „Nakonec se jedná o velmi razantní úpravu, která se blíží požadovanému finančnímu rozpočtu. Protože právě finanční stránka hrála nejdůležitější roli při úpravách původní studie, připravil jsem dvě varianty střechy, na které by se ještě dalo ušetřit, padne-li jejich volba na střechu pultovou místo sedlové," komentuje další možnost snížení finančního rozpočtu Linhart.

Změny a úpravy se nevyhnuly ani přízemí a podkroví

Finanční limit stavebníků a zapracování jejich požadavků postihlo jak přízemí, tak i podkroví rodinného domu.

Kdyby si architekt Linhart navrhoval přízemí pro sebe, rozhodně by kuchyňskou část a obývací pokoj neodděloval z důvodu větší prostornosti. Oproti plánu ušetřit si dovolil u terasy rozšířit vstup do obýváku, který jeho „malému" prostoru výrazně prospěje.

V podkroví byl architekt nucen požadavky na WC a koupelnu přetransformovat do oboustranné kompozice, která nevytvoří užitné překážky a naschvály.

Požadavek oken na jih v ložnici záměrně nedodržel, neboť se domnívá, že by klesla užitná hodnota takového dispozičního řešení ve vztahu k umístění dveří/lůžka/skříní. Prostor by byl navíc zbytečně přehříván.

Dětský pokoj, který budou obývat dvě děti, plošně bezproblémově stačí a s použitím dvoupatrové postele budou mít ratolesti i dostatek volného prostoru.

Nechme se překvapit, jakou variantu střechy si nakonec Horákovi vyberou a kdy nám dají pokyn k přípravě dokumentace pro stavební řízení.

Obě varianty architektonické studie číslo II si prohlédněte na webu Architekta ZDARMA.

Jakmile bude napsaná další kapitola „Deníčku architekta", budeme vás o všem opět informovat.


Zeptejte se