Můj G SERVIS

Sjednat schůzku

YouTube
Facebook
Odebírat novinky
Objednat tištěný katalog
Stáhnout mobilní aplikaci

Bonus Plus – moderní dům s ozvěnou tradice (11/2010)


Moderně s ozvěnou tradice

Stavba je řešena kompletně zdicím systémem Porotherm, sedlová střecha má klasický dřevěný krov a je dokončena střešní krytinou Bramac

Severní strana je osazena jen minimem oken, což přispívá ke snížení tepelných ztrát

V klidné ulici v nové zástavbě rodinných domů na okraji menšího středočeského města stojí dům, který se z okolní zástavby vymyká vyváženými proporcemi a příjemnou barevností, na níž se podílí dřevěný masiv.

Text: Zuzana Ottová Foto: Robert Virt

Typový rodinný dům Bonus Plus, který si z nabídky společnosti G Servis CZ vybrala mladá čtyřčlenná rodina, vychází vzhledově i proporčně z tradiční venkovské stavby. Inspirací však veškerá podobnost končí. Projekt pracuje s moderními materiály a prvky, dispoziční řešení zcela odpovídá nárokům na komfortní bydlení podle současných trendů.

Nechte to na odbornících

Manželé při výběru projektu nepreferovali žádné konstrukční řešení, prioritní pro ně byla orientace obývací části k jihu. Po poradách s odborníky si vybrali projekt typového rodinného domu Bonus Plus, který je oproti původnímu zrcadlově převrácený a lépe tak vyhovuje situaci na pozemku i orientaci ke světovým stranám. Výstavbou pověřili, především na základě rodinných doporučení, stavební společnost Montis Plus, která patří k firmám proškoleným ve výstavbě systémem Porotherm v rámci programu Porotherm dům Wienerberger. Šlo o kompletní výstavbu na klíč, pouze výplně otvorů si investoři zajistili sami. Do nového domova se rodina stěhovala po 11 měsících a po dvou letech užívání může říci, že je s výstavbou velmi spokojena.

Dvě zóny

Jednotvárnosti hmoty domu zabraňují dvě výškové úrovně střech, vyšší zastřešuje samotný dům, nižší přiléhající garáž. Právě toto řešení dvou sousedících staveb různých objemů a výšek na první pohled evokuje tradiční vesnické stavení. Dovnitř se vstupuje hlavním vchodem nebo přes sousedící garáž. Ze zádveří lze vejít přímo do obývací části s jídelním koutem. Volný průchod do samostatné kuchyně zajišťuje stálý kontakt mezi místnostmi. Těleso schodiště vymezuje v obývací části odpočinkový kout s televizí. Atraktivním prvkem je krb vyrobený na zakázku, dokončený cementovou stěrkou v šedém odstínu, který majitelé celoročně využívají a těší se z pohledu na proměnlivou hru ohně. O propojení s okolní přírodou se starají velká francouzská okna. V přízemí je dále umístěna ještě menší koupelna a technická místnost průchozí do garáže. Podkroví slouží jako soukromá zóna s ložnicí rodičů, na niž navazuje šatna, dětskými pokoji a velkou rodinnou koupelnou, která je rozšířena o prostor původně projektované sousedící komory.
1 Dřevo hraje v exteriéru i interiéru důležitou roli a tím, že na prvcích z tohoto materiálu investoři nešetřili, dodává celku příjemný a osobitý vzhled. Všechny dveře, okna i francouzská okna si nechali vyrobit na zakázku v Truhlářství Švácha v Novém Strašecí
2 Schodiště do podkroví je integrováno do obývací části a odděleno polopříčkou, za posuvnými skleněnými dveřmi se ukrývá hrací kout pro děti
3 Interiéru dominuje podlaha z dubové mozaiky, s níž materiálově i barevně koresponduje schodiště do podkroví
4 Kuchyňská linka je zhotovena na zakázku firmou TRUDI, která majitelům vyšla maximálně vstříc, včetně osazení linky již zakoupenými sériově vyráběnými doplňky, například dřezem z IKEA
5, 6 Koupelna v patře má podlahové vytápění kombinované s topným žebříkem. Zrcadla na zkoseném stropě mají na svědomí zajímavý zvětšující efekt
7, 8 Členitější vzhled dodala domu dřevěná pergola, obíhající roh stavby a zastřešující terasu u obytné části přízemí

Prostor patří dětem

Majitelé neotřele zhodnotili volné prostory v domě, v obou případech jej vyžívají děti. Hluché místo pod schodištěm neslouží jako obvyklé skladiště, ale za posuvnými skleněnými dveřmi se nachází hrací koutek mladšího syna – má tak všechny oblíbené hračky stále po ruce a zároveň lze udržet pořádek ve společné obývací části domu. Volný prostor nad garáží našel své uplatnění jako ložnice staršího syna, navazující na dětský pokoj v podkroví, který je nyní vyhrazen k denním činnostem. Podlaha ložnice je o stupínek níž, nižší je i její strop, což přispívá k větší intimitě.

Denní praxe napoví

Na otázku, co by udělali jinak, odpovídají majitelé větou, kterou lze často slyšet od majitelů patrových domů: „Asi bychom dnes zůstali u jednopodlažní stavby.“ Provoz domácnosti odhalil ještě několik menších nedostatků, například vysoko posazené okno v kuchyni nevyhovuje paní domu vzhledem k její menší postavě. Dále by majitelé uvítali větší technickou místnost a garáž. Nicméně s obytnými dispozicemi, materiály a odvedenou prací stavebních firem jsou spokojeni.

Půdorysy

Technické údaje

Zastavěná plocha: 105 m²

Celková užitková plocha: 132,9 m²

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na základových betonových pasech zděná kompletně systémem Porotherm, klasický dřevěný krov, střešní krytina Bramac, stropní podhledy dokončeny sádrokartonem

Výplně otvorů: dřevěná eurookna, vchodové i interiérové dveře dřevěný masiv, střešní okna Velux

Vytápění: plynový kondenzační kotel, v přízemí podlahové teplovodní vytápění, v patře radiátory, v koupelně v podkroví podlahové vytápění a topný žebřík, krb s krbovou vložkou

Kontakty

Montis Plus, spol. s r. o.
Stavební firma programu
Porotherm dům Wienerberger
Hůrka 1055,Kralupy nad Vltavou
tel./fax: 315 72 27 27
http://montisplus.cz

G SERVIS CZ, s. r. o.
Karlovo náměstí 25,Třebíč
tel.: 234 054 326
www.gservis.cz

Porotherm Dům Wienerberger
Plachého 388/28 České Budějovice
tel.: 383 826 301, 383 826 111
e-mail: wcp@porothermdum.cz
www.wienerberger.cz

Zdroj: Můj Dům 11/2010


Zeptejte se