Můj G SERVIS

Sjednat schůzku

YouTube
Facebook
Odebírat novinky
Objednat tištěný katalog
Stáhnout mobilní aplikaci

Na návštěvě v domě, který v loňském roce získal ocenění Top dům 2006 (12/2006)


PŘI STAVBĚ RODINNÉHO DOMU MUSÍ STAVEBNÍK ČASTO PŘISTOUPIT NA ŘADU KOMPROMISŮ. TEN PRVNÍ HO MOŽNÁ ČEKÁ UŽ PŘI VÝBĚRU TYPU STAVBY, PROTOŽE PARCELA NEMUSÍ MÍT DOSTATEČNOU VELIKOST NEBO OPTIMÁLNÍ TVAR A VYSNĚNÝ DŮM SE TAM PROSTĚ NEVEJDE. VĚTŠINOU TOTIŽ VYBÍRÁME PARCELU JEŠTĚ V DOBĚ, KDY ANI NETUŠÍME, JAKÝ DŮM CHCEME. TO VŠAK DĚLÁME POMĚRNĚ ZÁ- SADNÍ CHYBU UŽ NA ZAČÁTKU STAVEBNÍHO PROCESU! KVALITNÍ ARCHITEKT VŠAK DOKÁŽE STAVBU PŘIZPŮSOBIT JAKÉMUKOLI POZEMKU, JENŽE MÁLOKDO VYUŽIJE JEHO SLUŽEB. PAK NEZBÝVÁ NEŽ SÁHNOUT PO TYPOVÉM PROJEKTU. JEJICH NABÍDKA JE ŠIROKÁ, NAJDEME MEZI NIMI ŘEŠENÍ SLABŠÍ I VCELKU ZAJÍMAVÁ. TÍM POSLEDNĚ JMENOVANÝM JE I DŮM, KTERÝ JSME NAVŠTÍVILI

Domino

Mladí manželé ze severu Čech byli zvyklí žít v panelovém bytě. Když se ve městě začalo s novou výstavbou, šli se podívat jen tak ze zvědavosti. Lokalita se jim ale natolik zalíbila, že se rozhodli stavět, a zakoupili pozemek. Od začátku měli poměrně jasnou představu o tom, jak by měl jejich rodinný dům vypadat. Nechtěli nic přehnaně zdobného, okázalého, měl to být zajímavý, čistě a jednoduše řešený dům. Musel ale splňovat také jednu podmínku – musel být štíhlý, aby neubíral příliš místa z obdélníkového pozemku a zbylo tak nějaké místo pro zeleň kolem domu.

Při prohlížení typových domů se manželé shodli na rodinném domě Domino z nabídky společnosti GSERVIS, který splňoval jejich představy i potřeby. Je to středně velký rodinný dům s obytným podkrovím, s klasickou sedlovou střechou a samostatnou garáží. Jedinou ozdobu tvoří cihlová část, která opticky rozděluje bílou plochu fasády. Mimochodem – tento projekt získal ocenění TOP DŮM 2006 v soutěži, kterou vyhlašuje tento časopis.

DominoDominoDomino

Nábytkový minimalizmus

Přijali jsme pozvání majitelky a šli se podívat do domu. V malé předsíňce naproti vstupním dveřím nás zaujala velká vestavěná skříň, kam se jistě pohodlně vejdou všechny boty a svršky čtyřčlenné rodiny. Vlevo za dveřmi je v komoře technické zázemí, vpravo vstupujeme do obytné části. Je to velká, prostorná místnost, naproti dveřím se točí dřevěné schodiště do podkroví..

Celkově působí interiér velmi křehkým dojmem. Kromě výrazné sedačky je zařízení laděno ve světlých béžových barvách. Nenajdeme tu zbytečně mnoho nábytku, i když několik účelových, nízkých skříněk ještě přibude. Denní světlo sem proudí velkým francouzským oknem vedoucím na dřevěnou terasu. Ale zůstaňme ještě chvíli uvnitř. Vlevo od vstupních dveří je pracovní stůl a za ním otevřený vchod do nevelké kuchyně. Kuchyňská linka vyrobená na míru je umístěna po obou stranách obdélníkové místnosti, ulička uprostřed není ani příliš úzká, ani široká – je přesně taková, aby mohla hospodyňka pohodlně využívat pravou i levou část kuchyně. Má tak při vaření vše pěkně při ruce a nemusí dělat žádné zbytečné kroky navíc. Za kuchyní najdeme šikovnou malou místnost, kde jsou uskladněny potraviny a další věci.

Nebe v každém pokoji

Při stoupání po schodišti vzhůru do podkroví cestu prosvětluje dvojice střešních oken, která lze snadno ovládat pomocí ovládací tyče. Nahoře se ocitáme na galerii s vestavěnou skříní. Vlevo se nachází koupelna s vanou a WC. Oranžovo-bílé obložení působí velmi příjemným a útulným dojmem a ačkoliv koupelna není příliš velká, denní světlo proudící dvěma střešními okny ji opticky zvětšuje. Střešní okna také umožňují ideální odvětrávání páry z horké vody a vlhkého vzduchu vůbec. Se sušením ručníků tu určitě problémy nemají.

Dva dětské pokoje na první pohled nezapřou pohlaví svých obyvatel. Chlapec je již ve školním věku, takže důležitá jsou auta a počítač, jeho mladší sestra má pokojíček plný barev, panenek, plyšáků a spousty dalších hraček. Oba pokoje jsou velké asi 12 m2 a jsou doslova zalité světlem, které sem vpouštějí střešní okna Velux. V každém pokojíku jsou dvě a pro zkrocení ranního neodbytného slunce jsou vybavena originálními zastiňovacími doplňky. Vpravo od schodiště je ložnice rodičů – velká a světlá. Zabírá celou šířku domu a je z ní výhled jižním i severním směrem. Na každé straně je tu opět dvojice střešních oken. Světlo, které jimi vchází do místnosti, odráží modrou barvu z koberce i přehozu přes postel na okolní bílé stěny, takže na první pohled máte pocit, že je prostor vymalován pastelově modrou barvu.

Celkově podkrovní prostor působí jako sluneční lázeň. Tam, kde jsou paprsky vítány, mají do interiéru díky střešním oknům otevřenou cestu, tam, kde by mohly v určitou denní dobu vadit, jsou vhodným způsobem usměrněné.

Rodina je v novém domě spokojená. Paní domu si pochvaluje, že jí úklid domu nezabere o moc více času než v původním bytě, i když mají k dispozici mnohem větší prostor a díky podkrovním útulným pokojíkům více soukromí. Klidová zóna umístěná v patře je od hlavního obytného prostoru oddělena mnohem lépe, než se to může podařit v bytě či v přízemním domě. Bydlení je tu opravdu moc příjemné, jen ta zahrada kdyby už tak chtěla vzrůst…


1 Nenápadný, ale prostorný domek z katalogové produkce společnosti GSERVIS zaujal majitele především malou zastavěnou plochou, optimální pro nevelký pozemek 2 Přístavek slouží částečně jako garáž, částečně pro uskladnění dřeva a zahradních potřeb 3, 4 Terasa orientovaná jižním směrem do zahrady je přístupná z obývacího prostoru francouzským oknem a je provedena z kvalitního dřeva 5, 6 Součástí prostorného obývacího pokoje je také schodiště do podkroví. Interiér je kromě sedací soupravy zařízen ve světlých barvách, nenajdeme tu zbytečně mnoho nábytku, i když něco z mobiliáře ještě přibude 7 Kuchyni je vyhrazená nika v rámci obytného prostoru. Část linky na obrázku má svůj protipól u druhé stěny 8 - 10 Do všech podkrovních prostor včetně chodby a koupelny proudí dostatek světla díky střešním oknům Velux sdruženým vždy po dvou.Majitelé jsou s jejich funkcí zcela spokojeni a jak sami říkají, překvapuje je, kolik světla díky nim do pokojů v patře proudí


Zastavěná plocha: 76 m2 (bez prístavku)
Podlahová plocha: 111 m2

Konstrukce a vybavení:

základové pasy, betonová deska, stavební systém Porotherm, fasáda štuková omítka, tepelná izolace minerální, stropy keramické, krov dřevěný, střešní krytina betonová, okna plastová, tepelně izolační zasklení, vstupní dveře dřevěné, podlahová krytina dřevěná a koberce, vytápění zemní plyn, radiátory a topné konvektory, krb

Jiný úhel pohledu

Dům je mi sympatický především svou přiměřenou zastavěnou plochou, která při racionální dispozici zcela vyhovuje provozu až čtyřčlenné rodiny. Vnější výraz domu je střídmý a v jeho jednoduchosti je síla. snad jen obklad lícovými cihlami by se lépe vyjímal na větší ploše tak, aby neskončil spolu s rámem okna a pokračoval souvisle přes štít domu až do vstupní fasády. Zázemí s garáží a skladem, které je vzhledem k obytné ploše domu navrženo poměrně velkoryse, by slušelo alespoň jedno malé okno, které by polidštilo jeho zahradní “slepou“ fasádu. interiéry domu jsou řešeny v souladu s jeho exteriérem – účelně a jednoduše, v obytném prostoru cítím ozvuky severské- ho stylu. Osobně bych interiér více prohřála barevnou výmalbou.

ING. ARCH. VERONIKA HAROLDOVÁ

FOTO: archiv Velux

Zdroj: Dům a Zahrada (12/2006)


Zeptejte se