Můj G SERVIS

Sjednat schůzku

YouTube
Facebook
Odebírat novinky
Objednat tištěný katalog
Stáhnout mobilní aplikaci

Romantika jako z katalogu (07/2009)


Text: Jitka Pálková | Foto: Robert Virt

Rodinný dům Atlantis

Na fasádě domu se kombinuje hladká omítka s modřínovým obložením. Zvýšením nadezdívky se zvětšil prostor v podkroví a stavba oproti základní verzi domu Atlantis získala štíhlejší proporce

NA VELKÉM POZEMKU NA OKRAJI LESA, V ROMANTICKÉM ZÁKOUTÍ VEDLE DŘEVĚNÉ HÁJOVNY, BYSTE ASI ČEKALI SPÍŠE DŮM POSTAVENÝ PODLE INDIVIDUÁLNÍHO NÁVRHU NEŽ PODLE TYPOVÉHO PROJEKTU. MLADÉ DVOJICI SE VŠAK PODAŘILO KATALOGOVÝ DŮM VYBRAT A ZAKOMPONOVAT TAK, ŽE VÝSLEDEK VYPADÁ OPRAVDU "JAKO Z KATALOGU".

Rodinný dům AtlantisRodinný dům Atlantis

Zajímavým architektonickým detailem je kombinace střešních a vertikálních oken, která přivádí do podkrovního pokoje hodně světla a umožňuje snadné otevírání

Rodinný dům Atlantis
Ze severní strany je dům vzhledem k úsporám energie uzavřený, prosklené plochy jsou co nejmenší

O svém budoucím domově měli majitelé poměrně jasnou představu: dům s užitnou plochou 170 až 200 metrů čtverečných, s garáží, v přízemí obývací prostor propojený s kuchyní, v patře tři ložnice se zázemím.

Přáli si, aby přízemí bylo funkčně samostatné, mělo vlastní koupelnu a pokoj pro hosty. Líbil se jim spíše moderní design, domy ve funkcionalistickém duchu s plochou střechou, ale do romantického lesního zákoutí si takovou architekturu nedovedli představit, proto se rozhodli pro tradičnější formu se sedlovou střechou. „Projektu na míru od architekta jsme se obávali kvůli vyšší ceně, proto jsme hledali mezi typovými domy. Po podrobném prostudování katalogů a časopisů, které by vytvořily metr vysoký stoh, jsme postupnou selekcí dospěli k domu Atlantis od společnosti GSERVIS, který nejlépe odpovídal našim představám jak dispozicí, tak i vzhledem,“ vysvětluje naše hostitelka. „Zaujal nás zejména svým velkým obytným prostorem, který se nad jídelnou otevírá přes druhé podlaží do krovu. Shora přichází světlo střešními okny, interiér tak získává velkou vzdušnost.“

Podle vlastních představ

I když se dům realizoval podle typového projektu, vznikl originál. Budoucí majitelé si ho upravili podle situace na pozemku a svých potřeb. „Znamenalo to zvýšení nákladů, ale vždy jsme pečlivě zvažovali cenu a komfort, který získáme,“ vysvětluje majitelka domu. Dispozice zaujímá tvar písmene T, východní „rameno“ tvoří garáž, v západním traktu se nachází společný obytný prostor, na jižní stranu je orientována vstupní část se zázemím. Přístup na parcelu vede z jižní strany, a proto je stavba umístěna blíže jeho jižní hranici a orientována tak, aby příjezdová cesta do garáže zabrala co nejmenší plochu. Francouzská okna z hlavní obytné části směřují na jih, ale majitelé nechtěli přijít o krásný výhled na les, proto v severní stěně přibyla nová okna a francouzské dveře. Povedou do chráněné zadní části zahrady, kde se plánuje koupací zahradní jezírko.

Neplánovanou investicí navíc byla filtrace vody. V místě není vodovod, voda ve studni bohužel nemá požadovanou kvalitu, a tak bylo třeba na již upraveném pozemku vybudovat odkalovací nádrže a filtrační systém. Dům má zvlášť rozvod užitkové a pitné vody, která se upravuje osmózou, a vlastní čističku odpadních vod.

Rodinný dům AtlantisRodinný dům AtlantisRodinný dům Atlantis
1 Kuchyňskou linku si navrhla sama majitelka domu z laminovaných MDF desek, dvířka a obložení stěny mají dezén wengé. Velmi si chválí indukční varnou desku 2, 3 Prostor nad jídelnou je otevřen až pod hřeben střechy, je na něj hezký výhled z galerie v podkroví.Obývací pokoj otepluje dubová plovoucí podlaha, vhodná pro podlahové vytápění, a červená kožená sedací souprava

Sama sobě architektkou

Spolumajitelka domu si na základě svých zkušeností navrhla dispoziční úpravy a zařízení interiéru k obrazu svému. Výška hřebene střechy se zvýšila o 1 m, aby bylo možné lépe využít prostor v podkroví. Zmizela příčka mezi kuchyní a obývacím pokojem a obě zóny splynuly v jeden celek. Z kuchyně vedou nové francouzské dveře do zadní části zahrady, změnila se konstrukce schodiště, aby pod ním zbylo místo na vestavbu části kuchyňské linky a malou spíž s úpravnou vody. V patře byla v ložnici rodičů vestavěna samostatná koupelna. „Chtěli jsme komfortní bydlení s nenáročným provozem,“ vysvětluje, „proto jsme pečlivě zvažovali a raději vybírali některé nadstandardní materiály a technické vybavení, které nevyžadují prakticky žádnou údržbu – plastová okna, pozinkovou střešní krytinu Lindab, centrální vysavač, švédskou sanitu Gustavsberg a obklady i dlažbu rovněž se speciálním povrchem VilboStone pro snadnou údržbu od Villeroy a Boch, centrální rádio, podlahové vytápění, bezpečnostní elektrické předokenní žaluzie, počítačově řízený systém ovládání domácnosti atd.“ Cena domu se tak oproti základnímu provedení podle typového projektu téměř zdvojnásobila, což však podle názoru majitelů domu odpovídá vyššímu standardu bydlení.

Půdorysy typového domu Atlantis

Rodinný dům Atlantis - půdorysy
Přízemí: 1 - vstup 2 - šatna 3 – pokoj pro hosta 4 – WC 5 – koupelna + tech. místnost 6 – společný obytný prostor 7 – kuchyňský kout 8 – spíž 9 – garáž 10 – terasa Podkroví: 1 - hala 2, 4 - dětský pokoj 3 - ložnice rodičů 5 - koupelna + WC

Technické údaje

Zastavěná plocha: 135,8 m2

Užitná plocha: 185,7 m2

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, vnější zateplení fasády Orsil 100 mm, fasáda částečně omítnuta a zčásti obložena modřínovými palubkami, dřevěný krov, švédská bezúdržbová střešní krytina Lindab s barevnou ochrannou vrstvou z HB polyesteru

Výplně otvorů: okna plastová s izolačními dvojskly, střešní okna dřevěná Fakro, vnitřní dveře z MDF desek do obložkových zárubní Vytápění: ústřední, v celém domě podlahové vytápění, v projektu krb (dosud nerealizován)

Technické vybavení: předokenní žaluzie na elektrický pohon, centrální vysavač, centrální rádio, počítačově řízený systém inteligentní domácnosti, vlastní vrtaná studna, odkalovací nádrže, filtračním systém, čistička odpadních vod

Kontakt

GSERVIS CZ, s. r. o.,
850 projektů rodinných domů Karlovo nám. 25, Třebíč

tel.: 234 054 326, www.vybersidum.cz

Zdroj: MŮJ DŮM (07/2009)


Zeptejte se